Als vogelaar naar Groot-Brittannië

Papegaaieduiker (puffin) in Groot_Brittannië South Stack Lighthouse op Anglesey, Wales De kliffen van Flamborough Head in East Yorkshire, Engeland Het eiland Hoy in Orkney, Schotland Loch Garten in de Cairngorm, Schotland Arne Heath in Dorset Minsmere nature reserve in Suffolk, Engeland The Wash in Norfolk, Engeland Dovestone in het Peak District, Engeland Leighton Moss in Arnside and Silverdale, Cumbria Lake Vyrnwy in Wales

Natuurreservaten van de vogelbescherming (RSPB)

Groot-Brittannië is een land met heel veel mooi platteland, conservatiegebieden en ook nog eens 15 vrij grote nationale parken. Daarnaast zijn er ook tal van natuurreservaten waaronder die van de RSPB. Dat staat voor Royal Society for the Protection of Birds, oftewel de landelijke vogelbescherming. Die zit in heel Groot-Brittannië. Er zijn overigens ook nationale natuurreservaten (nnr) en lokale exemplaren (lnr) maar deze pagina gaat dus specifiek over die van de RSPB, zeer interessant uiteraard vooral voor de vogelaars onder u. Er zijn tal van natuurreservaten in Engeland, Wales en Schotland waar u vogels kunt gaan spotten. Hieronder treft u een interactieve kaart met de reservaten. Het gaat om verschillende soorten gebieden maar veel daarvan bevinden zich aan de kust. Zo zijn er veel moerasgebieden waar vogels hun habitat hebben, aangeduid met 'marsh' of 'marshes'. Leest u 'head' in de naam? Dan gaat het om een klif/kaap waar waarschijnlijk broedende vogels op de klifwanden gesitueerd zijn. Vogelreservaten zijn er ook in en bij meren, aangeduid met het Engelse 'lake' of het Schotse 'loch'. Andere typen gebieden zijn natuurlijk de bossen (wood) maar bijvoorbeeld ook natuurlijke valleien (valley) en heidegebieden (heath). Een 'estuary' is een estuarium, oftewel een brede riviermonding waar zoet rivierwater en zout zeewater vermengd worden.

Hier rechts zie u trouwens een gids waar alle vogels in staan met uiteraard ook belangrijke info daarbij. Dat is een pocketgids, handig om mee te nemen tijdens het vogels spotten. Hieronder staat nog een handig boekje. Die is iets groter en misschien wat leuker om gewoon te lezen al is die niet zo groot dat je die tijdens de (mogelijke) wandeltocht niet in de tas mee kunt nemen. Het kan overigens lang duren voordat de afbeelding van het betreffende boekje tevoorschijn komt. De link er naartoe werkt wel gewoon.

Een paar uitzonderingen

Op de kaart staan overigens een paar uitzonderingen wat reservaten betreft. In de buurt van de stad Cambridge bevindt zich het oudste natuurreservaat van het land en dat is Wicken Fen, beheerd door de National Trust. Fens zijn vennen en dat zijn ondiepe plassen met wisselende waterstanden. Veel van die gebieden in deze streken zijn ooit drooggelegd, deze dus niet. Een andere uitzondering ligt daar niet ver vandaan en dat is The Wash. Die moet genoemd worden omdat dat de grootste baai van Engeland is en tevens het belangrijste natuurlijke estuarium in Engeland. Het is een gebied met wadden, zoutmoerassen en duinen. Dat gebied is een nationaal natuurreservaat (nnr). Zoals u op de kaart kunt zien bevinden zich ook meerdere reservaten van de RSPB rondom deze enorme baai. Op dezelfde hoogte als The Wash bevindt zich een locatie die gewoon leuk is om te benoemen vanwege de naamgever. Dat is het Attenborough Nature Centre vlakbij de stad Nortingham, in 1966 ook geopend door de beroemdste bioloog ter wereld. Dat heeft een bezoekerscentrum bij een reservaat waar een paar honderd vogelsoorten te zien zijn. Overigens: een behoorlijk aantal reservaten van de RSPB hebben ook een bezoekerscentrum en/of café. Klik de icoontjes aan op de kaart hieronder en u komt op een pagina van het reservaat waar u info over vogels leest en ook kunt u zien welke faciliteiten er zijn zoals bezoekerscentrum, café, parkeerplaatsen, toiletten en dergelijke. Ook staat er bij of je de hond kunt meenemen. Klik dan ook vooral 'Whats here' aan zodat u de volledige lijst ziet.

Over de foto's

Hier volgt nog wat info over de locaties die u ziet op de foto's hierboven. Die plekken staan uiteraard ook op onderstaande interactieve kaart. Te beginnen met de eerste meer algemene foto want dat is een afbeelding van misschien wel (naast het roodborstje dan) de meest iconische vogel van het land. De papegaaideduiker (puffin) leeft op meerdere kustlocaties waaronder op de kliffen van het aan land grenzende eilandje South Stack op het grotere eiland Anglesey in Noord Wales. Dat geldt ook voor de daaropvolgende foto want ze zijn ook te zien op de Bempton Cliffs bij Flamborough Head in East Yorkshire. Het eilandje Hoy dat onderdeel uitmaakt van de noordelijke Schotse archipel de Orkney Islands is ook een plek waar papegaaieduikers leven. Deze puffins leven tevens op bepaalde eilandjes, reservaten die door andere organisaties beschermd worden. Op foto 5 ziet u Loch Garten in Schotland, in de bergen van het ruige Cairngorms National Park. Daar ziet u oa. spechten en visarenden. Arne Heath ligt helemaal in het zuiden van Engeland, in het graafschap Dorset. Daar zijn naast herten en gladde slangen qua vogels oa. lepelaars, bosleeuweriken en grasmussen te vinden.

Minsmere is een reservaat in het graafschap Suffolk, het oosten des lands. Daar zijn bijvoorbeeld kluten en baardmannetjes te zien maar trouwens ook edelherten. In menig natuurreservaat leven immers ook niet-gevleugelde wilde dieren. The Wash op de grens van Norfolk en Lincolnshire is al behandeld. Op foto 9 ziet u Dovestone niet al te ver van Manchester maar binnen de grenzen van het Peak District National Park. Daar is er kans dat u een goudplevier en/of slechtvalk kunt spotten. Daarna volgt Leighton Moss dat zowat op de grens ligt van Lancashire met Cumbria. U kunt er verschillende soorten zilverreiger bekijken, een bruine kiekendief en ook otters trouwens. Lake Vyrnwy op foto 11 ligt in het noordoostelijke kwart van Wales en dat is een behoorlijk waterreservoir waar u mogelijk (oa.) een rode korhoen, een roodstaartje en een buizerd in het zicht van uw verrekijker kunt krijgen.

Op rondreis door Groot-Brittannië én vogels kijken?

Op deze website kunt u zelf hotels, b&b's en vakantiehuizen zoeken en boeken, en natuurlijk ook allerlei informatie vinden om uw vakantie of rondreis te kunnen plannen. Het is echter ook mogelijk (gratis) service aan te vragen in de vorm van een Vakantieplan op Maat. Dat is vooral handig als u een rondreis wilt maken. U krijgt dan een uitgebreid en duidelijk online reisschema met per bestemming info en een te boeken accommodatie. Dat kan voor een autorondreis of een treinrondreis maar als u graag natuurreservaten wilt bezoeken dan is met de auto gaan wel zo praktisch. Ik kan voor de bestemmingen rekening houden met het feit dat u een vogelaar bent en ook graag natuurreservaten wilt bezoeken.

Maar LET OP: ik ben geen echte kenner op dit terrein dus ik zal u niet kunnen adviseren welke reservaten nu echt het mooiste zijn om te bezoeken. Dus bestudeert u vooral bovenstaande interactieve kaart (of de kaarten van de verschillende gebieden binnen Groot-Brittannië waar ook andere typen bezienswaardigheden op staan) en geeft u mij tijdens uw aanvraag mee welke natuurreservaten van de RSPB u wilt bezoeken. Zodoende kan ik een mooi en logisch schema in elkaar zetten.

Cottage in Engeland
vlak

Terug naar:

Natuur en erfgoed in Groot-Brittannië
© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers