Op reis door 'Romeins' Engeland

Roman Baths en Bath Abbey in Engeland Walltown aan Hadrian's Wall, Northumberland Housesteads Roman Fort bij Hadrian's Wall, Northumberland Arbeia Roman Fort in South Shields, Noord Engeland Wroxeter Roman City in Shropshire, Engeland Caerleon Amfitheater in Wales

Het Groot-Brittannië tot ongeveer 400 na Chr.

Het Romeinse tijdperk in Groot-Brittannië omspant ongeveer 400 jaar als het gaat om Groot-Brittannië. In 43 na Christus viel keizer Claudius met zijn troepen binnen via het Kanaal. Het rijk werd in de loop der tijd uitgebreid tot in Wales en het noorden van Engeland maar men had geen of weinig invloed in het huidige Cornwall (het uiterste zuidwesten) en Schotland. In het jaar 410 kwam er een einde aan de heerschappij der Romeinen toen Rome onder hevige druk kwam te staan en veel troepen werden verplaatst naar het vasteland zodat Brittannië aan haar lot werd overgelaten en uiteindelijk andere volken het land binnenvielen.

Aangezien de Klassieke Oudheid nogal lang geleden is mag u niet verwachten dat er nog veel gebouwen overeind staan maar toch zijn er nog tal van locaties die het bezoeken waard zijn. Veelal gaat om het opgravingen van nederzettingen, forten en een amfitheater maar er zijn ook zeker een paar beroemde bouwwerken die nog (deels) overeind staan waaronder de beroemde muur in het noorden van Engeland. Dat is natuurlijk de Muur van Hadrianus of zoals men in Engeland zegt: Hadrian's Wall die gebouwd werd ten tijde van heerschappij van de gelijknamige keizer (vandaar de naam) om als verdediging te dienen tegen de in Schotland woonachtige stammen. Deze meer dan 100 kilometer lang muur staat nog grotendeels overeind maar is niet meer zo hoog omdat men in latere tijden stenen heeft weggehaald om te gebruiken in andere gebouwen. Een mooi voorbeeld op dat vlak is Hexham Abbey. Naast Hadrian's Wall zijn er in die omgeving ook opgravingen te zien van nederzettingen met bijbehorende musea. U vindt ze met name in de buurt van het dorp Haltwhistle. Verder oostwaarts vlakbij de stad Newcastle zijn ook twee interessante locaties. In Walls End (u begrijpt meteen wat hier eindigde) staan de overblijfselen van een fort en bij de kust staat het Arbeia Roman Fort en dat is een enorme reconstructie van een Romeins fort. De Romeinen hebben later ook nog de Muur van Antoninus gebouwd maar die muur in Schotland werd al vrij snel weer verlaten. Er is ook weinig meer te zien van dat bouwwerk.

Van Romeinse gebouwen is meestal weinig tot niets meer over maar soms kun je nog wel een glimp opvangen. Meer dan een glimp opvangen kan in het beroemde badhuis van de stad Bath, toen in het Romeinse Rijk bekend onder de naam Aquae Sulis. Ook zijn er enkele locaties in het land waar delen van woningen zijn te bekijken. In de havenstad Dover heeft men delen van een huis opgegraven met fresco's aan de muren. Ook vlakbij de zuidkust zijn delen van een huis opgegraven en dat was zowaar een paleis, vandaar de naam Fishbourne Roman Palace. Daar is vooral een prachtige vloer (mozaiek) te zien. Verder zijn er op een aantal locaties in het zuiden, midden en noorden van Engeland alsook in het zuidoosten van Wales opgravingen te zien. Vlakbij Cardiff in Wales is een interassante locatie te bezichtigen in Caerleon waar opgravingen te zien zijn van een amfitheater, badhuis en fort. Ook is er één van de Romeinse militaire musea in Groot-Brittannië aanwezig.

Net is al vermeldt dat Bath één van de Romeinse steden was maar er zijn meer. Londen (Londinium) was een prominente plaats en hoofdstad van deze Romeinse provincie (het huidige Engeland + Wales dus) maar dat gold ook voor Colchester in Essex. Camulodunum zoals het toen heette was de eerste hoofdstad voordat Londinium die rol overnam. Canterbury was bijvoorbeeld ook een plaats van betekenis, toen bekend onder de naam Durovernum Cantiacorum. Daar kunt u nog naar het Romeins museum gaan. Een prominmente plaats meer in het noorden is het huidige Chester. Door haar positie aan zee (nu al lang niet meer) groeide het uit tot een plaats van belang en daarnaast was het toenmalige Deva Victrix niet alleen een plaats maar ook de locatie van het grootste fort van Brittannië. U kunt in de stad naar het Romeins museum maar ook zijn de overblijfselen te zien van het amfitheater.

Overigens: bij Hadrian's Wall kunt u ook de overblijfselen van Chesters Roman Fort bekijken maar dat heeft dus niets met de huidge stad Chester te maken. Wroxeter is de vreemde eend in de bijt want dat was in de Romeinse tijd een plaats van belang (Viriconium Cornoviorum) maar nu slechts een dorp. Daardoor is er waarschijnlijk ook veel bewaard gebleven van de vroegere nederzetting. De historische attractie heet dan ook de Wroxeter Roman City, gesitueerd niet ver van de stad Shrewsbury, ongeveer dezelfde regio als het net genoemde Chester.

Op rondreis door Romeins Engeland en/of Wales?

Via de website kunt u allerlei informatie vinden om uw reis zelf te plannen en ook kunt er oa. hotels, b&b's, b&b's en vakantiehuizen boeken. U kunt echter ook (gratis) service aanvragen in de vorm van een Vakantieplan op Maat. Dat is vooral handig als u een rondreis wilt maken. U krijgt dan een uitgebreid en duidelijk online reisschema met per bestemming info en een te boeken accommodatie. Ik kan dan uiteraard ook rekening houden met het feit dat u graag plaatsen wilt zien waar overblijfselen uit de Romeinse tijd te zien zijn. Dat kunnen dus heel mooie steden zijn maar bijvoorbeeld in het geval van de Muur van Hadrianus ook een prachtige landelijk gebied.

Cottage in Engeland
vlak

Terug naar:

Natuur en erfgoed in Groot-Brittannië


Andere tijdvakken:

Normandische architectuur (11e en 12e eeuw)

Tudor architectuur (15e en 16e eeuw)

Regency architectuur (begin 19e eeuw)

Victoriaanse architectuur (19e eeuw)

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers