Natuurgebieden en historisch erfgoed in Groot-Brittannië

Vakwerkhuizen in Engeland

Typisch Brits

Verder naar beneden op deze pagina kunt u verder lezen over kastelen, landgoederen, koninklijke residenties, mooie dorpen en nog meer. Laat ik echter beginnen met het uitlichten van bouwerken (en voertuigen) in het straatbeeld die typisch Brits zijn. Zeer beroemd zijn zowel de rode dubbeldeksbussen in Londen als de rode telefooncellen in geheel Groot-Brittannië. Zeer kenmerkend voor de meer de noordelijke delen van met name van Engeland en Wales zijn de dry stone walls die in landelijk gebied dienen ter afbakening van velden. Ook zeer bekend in het Britse straatbeeld van dorpen, stadjes en steden is de pub en ook de herberg. Hieronder treft u ook een pagina over historische regionale architectuur. Bouwstijlen kunnen per regio nogal verschillen. Erfgoed bestaat natuurlijk niet alleen uit gebouwen maar ook uit cultuur en tradities. Zeer Brits is de county show waar het agrarische leven -en bedrijf centraal staat. Denk ook een typisch Schots evenement (sport en cultuur) als de Highland Games (meerdere evenementen per jaar), de beroemde taptoe van Edinburgh dat eveneens in Schotland (paar weken lang) plaatsvindt en uiteraard ook aan de Britse koninklijke tradities zoals het Trooping of the Colour in Londen.Natuur, cultuur, historische bezoekersattracties en meer...

De Britten zijn over het algemeen zeer trots op hun geschiedenis en er wordt ook veel gedaan om al het historische erfgoed te behouden voor latere generaties. Overal in Engeland, Schotland en Wales zult u de nodige oude gebouwen maar ook tuinen en parklandschappen kunnen bezichtigen. Historisch erfgoed is er in de vorm van kastelen, landgoederen, oude huizen, middeleeuwse kathedralen, abdijruïnes, Romeinse opgravingen, oude fabrieken en ook behoorlijk veel stoomtreinen waar u een rit mee kunt maken. Groot-Brittannië heeft een zeer rijke historie waardoor u uit allerlei tijdvakken fraaie locaties kunt bezichtigen. Denk aan de prehistorie, de Romeinse Tijd, de Middeleeuwen, de Industriële Revolutie en alles wat daar tussen zit. Vergeet ook niet alle prachtige oude stadscentra en de talloze oude stadjes en dorpen. Daarnaast vindt u op het Britse platteland veel landgoederen met tuinen en parklandschappen. Een flink aantal worden geconserveerd door de National Trust. Daarover vindt u hieronder ook een link.

Hieronder vindt u een aantal themapagina's waarop tal van bezoekersattracties te vinden zijn die te maken hebben met de Britse geschiedenis, ook van bijvoorbeeld beroemde Britse schrijvers. Als u veel locaties wilt bezichtigen dan behoort het aanschaffen van een bezoekerspas voor bijvoorbeeld de National Trust attracties tot de mogelijkheden. Groot-Brittannië heeft ook behoorlijk veel geconserveerde natuurgebieden die deels ruig en deels in cultuur gebracht zijn waaronder 15 nationale parken. Een zeer in het oogspringend natuurelement is heide. Deze fraaie heidevelden vindt u verspreid over Engeland, Wales en Schotland. Ook is het verzamelen van antiek wat aandacht mag krijgen. Ook dat is historisch erfgoed. Bezoek op dat vlak bijvoorbeeld eens een antiekmarkt of winkel.Tijdvakken

Hieronder leest u over gebouwen en architecturen die in bepaalde tijdperken vervaardigd zijn: van de tijd dat de Romeinen de scepter zwaaiden in Engeland en Wales tot de 19e eeuw waarin het leven zoals we dat nu kennen langzamerhand vorm begon te krijgen. De Vikingen terroriseerden (eerst) en bevolkten (later) het land in de Middeleeuwen maar daar is bijster weinig van te zien. Van de Normandiërs die kort daarop de macht overnamen is juist nog wel heel veel te zien en dat zijn zonder uitzondering machtige bouwwerken. De houten gebouwen uit de Tudor tijd zijn juist weer meer huiselijk.Rondreizen met een bepaald thema in gedachten?

U kunt alle info op de website gebruiken om uw reis te plannen en via tal van bestemmingspagina's zelf zoeken naar overnachtingsplekken (en boeken) maar u kunt ook service aanvragen in de vorm van een online plan op maat. Dan verzorg ik de planning voor u. Als basis van een rondreis kunt u een gebied nemen maar het kan natuurlijk ook een thema zijn. Zo'n thema kan één van bovenstaande historische attracties zijn, plaatsen met bepaalde architectuurkenmerken, tuinen of bepaalde typen natuurgebieden en landschappen. Hieronder ziet u twee voorbeelden van zo'n thematische reis maar er is dus van alles mogelijk. Bepaalde thema's combineren kan ook zeker. De tweede pagina hieronder behandeld een onderwerp dat hierboven nog niet voorbij is gekomen, namelijk de historische locaties die meer te maken hebben met het leven van gewone mensen zoals openluchtmusea, oude conservatiedorpjes, stoomtreinen en dergelijke. Zeer geschikt voor mensen die geïnteresseerd zijn in de sociale geschiedenis van Groot-Brittannië.


Mooie tuin in Zuid Engeland
Mooi openluchtmuseum in Engeland

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers