Islay en Jura - eilanden voor de westkust van Schotland

Paps of Jura in Schotland hotel boeken via GBL Craighouse op Jura in Schotland Port Charlotte op Islay, Schotland Pornahaven op Islay, Schotland Loch Finlaggan op Islay, Schotland Tarbert in Argyll and Bute, Schotland Inveraray Castle in Schotland Loch Fyne in Schotland

Informatie, hotels, b&b's en vakantiehuizenWhiskystokerij op het eiland Islay in Schotland


Deze eilanden liggen voor de westkust van Schotland, in het raadsgebied Argyll & Bute. Ze zijn redelijk groot en liggen niet heel erg ver van het vasteland. Islay is het dichtstbevolkts al wonen er maar 3 duizend inwoners. De grootste plaatsen zijn Bowmore en Port Charlotte in de oostelijke helft van het eiland. Daarnaast zijn er verspreid over het eiland verschillende nog kleinere dorpjes en gehuchten als Port Ellen, Port Askaig en Portnahaven. Finlaggan, de plek waar een klein meer ligt, was in de late middeleeuwen een belangrijke locatie. Het was namelijk de zetel van de Lords of the Isles, een macht van belang in de hooglanden en eilanden van Schotland waar Clan Donald de scepter zwaaide. U zult er nog een ruïne zien staan. Het eiland is deels heuvelachtig, met name in het westen en deels wat vlakker, met name in het oosten. Er zijn ook een paar natuurreservaten die vooral van belang zijn voor vogels, namelijk Loch Gruinart en The Oa.

Waar Islay ongetwijfeld wel het meest om bekend staat is de whisky. U kunt verspreid over het eiland verschillende stokerijen bezoeken en whisky's proeven, namelijk die van Bowmore, Lagavulin, Kilchoman, Port Charlotte, Bunnahabhain, Caol Ila, Ardbeg en Laphroaig. Een bekend merk is de Finlaggan Single Malt maar men weet niet in welke van deze distilleerderijen het gestookt wordt. Er is ook een speciaal festival, namelijk het Islay Festival of Music and Malt, dat jaarlijks georganiseerd wordt. Bekijk wat betreft whisky ook deze pagina over whiskystokerijen in Schotland. In Port Charlotte kunt u ook een museum over de geschiedenis van het leven op het eiland bezichtigen. Dit is het Museum of Islay Life.

Het eiland Jura dat bijna tegen Islay aan ligt, heeft maar 200 inwoners en heeft ook één whiskystokerij. Dit is de Jura Distillery in Craighouse, een klein dorpje aan zee. De reden dat er zo weinig mensen wonen is de geologie. De ondergrond is hier niet geschikt voor akkerbouw en is daarnaast overwegend bergachtig. De zuidelijke helft van het eiland heeft vanwege haar natuurlijke schoonheid zelfs de status van National Scenic Area. Er leven ook veel edelherten in het gebied. Het bekendste beeld op het eiland is waarschijnlijk het aanzicht van de Paps of Jura, de naam van de bergen die het landschap domineren.

Dit eiland is overigens niet alleen bekend vanwege de mooie natuur maar ook omdat hier de beroemde auteur George Orwell zijn meest beroemde boek schreef, namelijk 'Nineteen Eighty-Four' (1984). Dit is het (toen) futuristische werk met de bekende zinsnede 'Big Brother is Watching You!'. Het kleine afgelegen huisje waar hij aan het boek werkte en waar hij kort daarna in 1950 op vroege leeftijd overleed staat er nog. Het is geen bezoekersattractie in die zin dat het een museum is geworden maar het huisje dat de naam 'Barnhill' draagt, staat er nog. Het ligt zeer afgelegen in het noorden van Jura, vlakbij het gehucht Kinuachdrachd. De laatste zes kilometer kunt u niet per auto afleggen maar moet per voet. Fans van Orwell kunnen zo het aanschouwen van de magische plek combineren met een mooie wandeling door de heuvelachtige natuur met uitzicht op zee. Als u een plek zoekt om te overnachten, kijk dan hier op deze pagina bij de hotels en b&b's op Islay.

Meer info over: Islay Festival


Wandelen op Islay en Jura

Het grootste natuurgebied met ook de echte bergen vindt u op Jura. De zuidelijke helft is beschermd gebied en dat is tevens de bergachtige regio. Daar bevinden zich de Paps of Jura. Ze hebben deze benaming vanwege de vormen. 'Paps' is namelijk Oud-Noors voor borsten. Het zijn drie bergen met een hoogte tussen de 7 en 8 honderd meter. De hoogste is Beinn an Òir en telt 785 hoogtemeters. Islay heeft geen bergen maar wel heuvels. De hoogste is te vinden in het zuidwesten en heet Beinn Bheigier en is 491 meter hoog. In dit gebied vindt u de pittigste wandelroutes van het eiland maar er zijn ook hele eenvoudige wandelingen te maken, bijvoorbeeld langs de lange kustlijn.

Meer info: Wandelroutes op Islay en Jura


Bekijk de interactieve kaarten:

Booking.com
Vul reisdata en gezelschap in en bekijk de beschikbare hotels, b&b's en/of vakantiehuizen. U kunt inzoomen.
Vakantiehuizen zijn vaak van vrijdag tot vrijdag of zaterdag tot zaterdag te huur. Ook wel kortere perioden.
instructies voor het boeken
Direct boeken of gebruik maken van service?

U kunt hier boven nu direct zelf een hotel, b&b, vakantiehuis of appartement uitzoeken en boeken. Als u wilt kunt u ook zonder extra kosten uitgebreide hulp krijgen in de vorm van een (online) plan op maat, inclusief bestemmingsinformatie, reisinfo en te boeken accommodaties. Dat is bijvoorbeeld handig als u een rondreis wilt maken. Zo'n reisplan kunt u na het boeken ook tijdens de reis blijven inzien:


Cottage in Engeland GB


Enkele bestemmingen / eilanden in de regio

Tarbert Crinan Inveraray

Reisplan en openbaar vervoer

De Paps of Jura in Schotland
U zult vanuit Nederland of België eerst in Schotland moeten geraken. U kunt dan natuurlijk met de auto gaan. Voor de hand ligt dat u dan de veerboot van IJmuiden naar Newcastle neemt. Dat is een overtocht van 15,5 uur (nachtboot). U komt 's ochtends aan in de haven van North Shields. Daarna is het nog ongeveer 5 uur 15 rijden naar de haven van Kennacraig. Als u in België woont is het ook mogelijk om in uw eigen land op de veerboot te stappen. In Zeebrugge vertrekt namelijk een boot naar Hull. Die vaart duurt 12 uur en vindt 's nachts plaats. Daarna is het nog ongeveer 6 uur 45 minuten rijden. Ook is er een veerdienst vanuit Rotterdam naar diezelfde stad in Yorkshire.

Als u met de auto door Schotland reist is er maar één mogelijkheid om hier te komen, uiteraard met de boot. De veerboot naar Islay vertrekt in Kennacraig, vlakbij Tarbert op het vasteland van Argyll & Bute. Vanaf deze plek kunt u naar twee bestemmingen op het eiland, namelijk Port Ellen aan de zuidkust en Port Askaig aan de oostkust. Kijk hier voor de overtochten van Kennacraig naar Port Askaig en Port Ellen. Port Askaig is ook de locatie waar de boot naar Jura vertrekt maar omdat de twee eilanden zo enorm dicht bij elkaar liggen (minder dan een kilometer) is dat slechts een zeer korte overtocht. De boot komt aan in Feolin Ferry. Er is overigens ook een veerdienst van het vasteland naar Jura maar dat is een kleinere boot en alleen voor personen, dus geen auto's. Die boot vertrekt in Tayvallich en komt aan in Craighouse.

Bus: er rijdt ook een bus op Islay en die komt langs een flink aantal plaatsen zoals Portnahaven, Port Ellen, Bowmore, Bridgend, Caol Ila, Port Askaig, Port Charlotte en Ardbeg. Ook is er een bus op het veel dunbevolktere Jura. Die rijdt bijvoorbeeld langs Feolin Ferry, Craighouse, Lagg en Inverlussa.

Veerboot naar Engeland Cottage in Engeland

Terug naar:

→ Argyll & the Inner Hebrides
→ Accommodatie in Argyll & the Inner Hebrides
→ Locaties van beroemde Britse schrijvers