Dark Peak - Peak District National Park

Great Ridge in het Peak District Mam Tor in het Peak District, Derbyshire Ladybower Reservoir in het Peak District Bamford Edge in het Peak District, Derbyshire Owler Tor in het Peak District Bakewell in Derbyshire

Rotsen, heidevelden en waterreservoirs

The Dark Peak is de noordelijke helft van het Peak District National Park. Het heeft een ruiger karakter en is rotsachtiger dan het zuiden. Dat komt omdat er een ander gesteente op de ondergrond van kalksteen ligt. Er zijn minder dorpen en de vegetatie is hier voor een vrij groot deel heide (moors) maar ook het nodige bos. Heidevelden en zeker de hoger gelegen 'moors' zijn een typerend kenmerk voor veel natuurgebieden in Noord Engeland en ook wel andere delen van Groot-Brittannië. Er zijn in de zomer van 2018 door de droogte heidebranden geweest pal aan de rand van het nationale park maar de velden zullen zich in de komende jaren ongetwijfeld herstellen. Een ander opvallend aspect is de aanwezigheid van grote meren, of beter gezegd reservoirs. Vlakbij elkaar vindt u het Ladybower Reservoir en het Upper Derwent Reservoir waar ook een bezoekerscentrum is gesitueerd. Het hoogte punt is Kinder Scout, een kleine berg en tevens een natuurreservaat. Een deel van de Dark Peak wordt beheerd en geconserveerd door de National Trust. Ook de heuvel Mam Tor bevindt zich hier vlakbij. Dit is allemaal in de buurt van het dorp Edale, een zeer geschikte bestemming om mooie wandelingen in het gebied te maken. Voorbeelden van andere mooie locaties zijn het natuurreservaat Dovestone en de Longshaw and Eastern Moors, een mooi gebied van de National Trust.

Edale is overigens ook het begin van de Pennine Way, één van de langse meerdaagse wandelroutes van Groot-Brittannië. De route loopt noordwaarts over de 'ruggegraat van Engeland'. The Dark Peak is dus in het noorden gesitueerd, binnen de graafschappen Derbyshire, South Yorkshire en West Yorkshire. Het omvat niet alleen het noorden maar ook een deel van het oosten. De overgang naar de White Peak ligt bij de Hope Valley in het noorden en bij Bakewell en Matlock Bath in het oosten. Dat zijn nog mooiere dorpen en zijn mooie uitvalsbasis als u van plaatsen met meer eetgelegenheden en mooie gebouwen houdt.


De interactieve kaart van de Dark Peak

U ziet hier de kaart van het Peak District National Park. De op deze pagina besproken Dark Peak vormt ongeveer de noordelijke helft (wat minder) van deze interactieve kaart.

legenda van kaart

Plaatsen om te gaan kijken en/of overnachten


button

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers