Het binnenland van de North York Moors in Engeland

Heidevelden bij Goathland in het North York Moors National Park, Engeland North Yorkshire Moors Railway in Engeland Sutton Bank in de North York Moors Het dorp Helmsley in North Yorkshire, Engeland Roseberry Topping in het North York Moors National Park Blakey Ridge in het North York Moors National Park, Engeland

Cleveland Hills, Esk Valley en de Hambleton Hills

Het North York Moors National Park is een plateau met 'moors', dat zijn hooggelegen heidevelden. Die worden afgewisseld door verschillende valleien waaronder de prachtige Esk Valley maar ook smallere dalen. Die heidevelden staan meestal tussen midden augustus en begin september in bloei en kleuren dan schitterend paars. Het nationale park bestaat voor een groot deel uit de Cleveland Hills en in het uiterste westen liggen de Hambleton Hills, een minder omvangrijk gebied waar Sutton Bank onderdeel vanuit maakt. Dat is de locatie van een helling maar ook van één van de bezoekerscentra van het nationale park. Danby in de Esk Valley is een andere plek waar een dergelijk centrum staat en dat is het Danby Lodge National Park Centre . Dit dorp ligt tevens langs de Esk Valley Line, de spoorlijn naar Whitby aan de kust. Aan die lijn liggen plaatsjes als Great Ayton, Grosmont en Goathland. U kunt overigens ook een treinrit maken met een oude stoomtrein. Dat is de North Yorkshire Moors Railway tussen Whitby en Pickering, een stadje net buiten het park. Dat spoor gaat ook via Grosmont en Goathland.

De bewegwijzerde wandelroute de Cleveland Way bevindt zich ook in dit gebied: een route die voor een groot deel door het westelijke en noordelijke deel van de heuvelzone trekt maar bij zee afbuigt en daarna nog flink eind langs de eveneens zeer mooie Yorkshire Heritage Coast loopt. Naast heide op de plateaus en landerijen in de dalen zijn er ook vrij veel bossen zoals het North Riding Forest Park in het zuidoosten. Voorbeelden van landmarks in het gebied zijn de fraai gevormde heuvel Roseberry Topping vlakbij het dorpje Great Ayton en de Bridestones, niet ver van Pickering. Dit zijn grote geërodeerde rotsblokken. In het zuidwesten ligt het mooie dorp Helmsley dat ook een oud kasteel heeft. Dat soort bezienswaardigheden zult u hier ook kunnen bezoeken: oudere historische gebouwen, vaak ruïnes. Andere voorbeelden zijn Rievaulx Abbey en Mount Grace Priory.

Howardian Hills en de Vale of York

Vlak buiten de North York Moors vindt u nog een mooi natuurlijk gebied, namelijk de Howardian Hills. Dit is een Area of Outstanding Natural Beauty net ten zuiden van Helmsley bestaande uit golvend platteland met kleine dorpen, boerenland, bos en ook historische landhuizen. De meest befaamde is het grote en stijlvolle Castle Howard. Wederom vlakbij Helmsley vindt u de plaats Thirsk. Hier kunt u de World of James Herriot bezoeken, het museum over de beroemde dierenarts van de tv-serie. York ziet u ook op de kaart staan. Dit is één van de mooiste historische steden van Engeland en ligt redelijk in de buurt. Het is gesitueerd in de vlakke Vale of York en heeft een enorme hoeveelheid aan bezienswaardigheden en oude straatjes met leuke winkeltjes. Kijk hier verder om meer te lezen over Nidderdale (en omgeving), het gebied ten westen van de stad.


De interactieve kaart van de North York Moors

legenda van kaart

Plaatsen om te gaan kijken en/of overnachten


button

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers