Yorkshire Heritage Coast in Noord Engeland

Het dorp Robin Hood's Bay in Engeland Scarborough in North Yorkshire Whitby in North Yorkshire Staithes in North Yorkshire Saltburn-by-the-Sea in North Yorkshire

De oude kust van North Yorkshire met kliffen, kustpaden en vissersdorpjes

Het North York Moors National Park hier in noordoost Engeland heeft niet alleen een fraai natuurlijk landschap met heuvels, bossen en heidevelden maar ook een prachtig kustgebied met kliffen die stammen uit het Jura tijdperk. Dit is de North Yorkshire and Cleveland Heritage Coast, de kustlijn tussen grofweg Saltburn-by-the-Sea in het noordwesten en Scarborough in het zuidoosten. Hier vindt u enkele fraaie vissersdorpjes zoals Staithes, Runswick Bay, Robin Hood's Bay en Ravenscar. Plaatsjes die deels tegen de kliffen aan liggen, vaak dus met leuke maar steile straatjes. Parkeren kan op de kliffen. U kunt er de bewegwijzerde wandelpaden van de Cleveland Way volgen die u langs deze dorpjes, de prachtige kliffen en langs mooie baaien leiden. Deze wandelroute is één van de National Trails van Groot-Brittannië. Wandelen langs deze kustlijn is een aanrader, ook omdat het openbaar vervoer per bus uitstekend geregeld is. Robin Hood's Bay is overigens ook het begin of eindpunt van de Coast to Coast Walk, een meerdaagse wandelroute die horizontaal door Noord Engeland trekt en eindigt aan de kust van Cumbria.

Naast de dorpjes vindt u hier ook het historische stadje Whitby, één van de belangrijkste toeristische kernen in het gebied met ook enkele bezienswaardigheden. Zo is er een museum over Captain Cook, de mooie ruïne van de oude abdij die boven het stadje uittorend en de mogelijkheid om mooie treinritten te maken door het nationale park. U kunt er ook wandelen of luieren op het strand want pal ten westen van Whitby ligt een lang strand dat zich helemaal uitstrekt tot aan Sandsend. De qua inwondertal grootste vakantiebestemming aan de kust is Scarborough, een plaats met een lange historie maar ook een Victoriaanse (19e eeuwse) badplaats. In het oogspringend is de fraaie baai met boven op de kliffen de overblijfselen van het oude kasteel. Lees hier verder om meer te weten te komen over het binnenland van de North York Moors waar uiteraard nog veel meer prachtige landschappen en natuur te zien zijn.


De interactieve kaart van de North York Moors

legenda van kaart

Plaatsen om te gaan kijken en/of overnachten


button

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers