Het eiland Mull, Iona en Fingal's Cave in Schotland

Het dorpje Tobermory op het eiland Mull in Schotland Het kustdorpjue Tobermory op het eiland Mull in Schotland Isle of Mull in Schotland Duart Castle op het eiland Mull, Schotland Iona Abbey in Schotland Fingal's Cave op Staffa, West Schotland hotel boeken via GBL Oban in Schotland Kilchurn Castle in Argyll and Bute Castle Stalker in Loch Linnhe, Schotland Ardnamurchan in de Highlands van Schotland

Informatie, hotels, b&b's en vakantiehuizenHet dorpje Tobermory op het eiland Isle of Mull, Schotland

Mull behoort tot de eilandengroep genaamd de Binnen-Hebriden en ligt niet heel ver uit de kust. Je kunt er bijvoorbeeld komen vanuit het havenstadje Oban. Het eiland is behoorlijk groot, voor een deel bergachtig en met minder dan 3 duizend inwoners zeer dunbevolkt. De grootste en bekendste plaats is Tobermory met zijn gekleurde huisjes aan het water. Voorbeelden van twee andere plaatsjes zijn Craignure, Dervaig en Fionnphort. Er is veel natuurschoon te bewonderen in de vorm van bergen en kusten. Het hoogste punt op het Isle of Mull is de berg Ben More met 966 meter. Dat ligt tevens aan de rand van een prachtig beschermd gebied dat de status heeft van National Scenic Area. Dit westelijke kustgebied is vernoemd naar het zeemeer Loch Na Keal en hier vindt u ook het eilandje Ulva en het nog kleinere rotsachtige Staffa, ook wel bekend van Fingal's Cave. Deze zeegrot is een trekpleister opzich vanwege de uitzonderlijk gevormde basaltzuilen. In dit gebied ligt ook het mooie National Trust-kustgebied Burg.

Naast de natuur zijn er ook enkele andere bezienswaardigheden. Zo vindt u in het zuiden bij zee het mooie historische Duart Castle (zie foto). Hier in de buurt staat ook het magnifieke Torosay Castle, een kasteel in de Scottish Baronial Style maar dat is recent van eigenaar veranderd (en vooralsnog) niet meer open voor bezoekers. Op het eiland staan overigens nog enkele kastelen maar dat zijn slechts overblijfselen. Ook zijn er enkele prehistorische staande stenen te zien zoals de steencirkel van Lochbuie. In Tobermory kunt u een bezoek brengen aan de whiskystokerij waar u een rondleiding kunt krijgen, aan het kleine Mull Museum en aan de Marine Exhibition waar aandacht is voor de lokale wateren en de activiteiten in de haven. Pal voor de zuidwestkust van het eiland Mull ligt het veel kleinere Iona. Middels een korte overtocht kunt u op dit eilandje geraken. Op deze historische locatie vindt u Iona Abbey, ooit gesticht door St Columba, één van de belangrijkste figuren uit de geschiedenis van het Christendom in Groot-Brittannië. Als u een plek zoekt om te overnachten, kijk dan hier op deze pagina bij de hotels, herbergen en vakantiehuizen op Mull.


Wandelen op Mull

U kunt hier prima wandelen, zowel in de kustgebieden als in de heuvels en bergen. Zo zijn er bijvoorbeeld routes langs Calgary Bay in het noorden, bij Lochbuie in het zuiden, op de eilandjes Ulva en Iona en naar de berg Ben More.

Meer info: Wandelroutes op Mull


Bekijk de interactieve kaarten:

Booking.com
Vul reisdata en gezelschap in en bekijk de beschikbare hotels, b&b's en/of vakantiehuizen. U kunt inzoomen.
Vakantiehuizen zijn vaak van vrijdag tot vrijdag of zaterdag tot zaterdag te huur. Ook wel kortere perioden.
instructies voor het boeken
Direct boeken of gebruik maken van service?

U kunt hier boven nu direct zelf een hotel, b&b, vakantiehuis of appartement uitzoeken en boeken. Als u wilt kunt u ook zonder extra kosten uitgebreide hulp krijgen in de vorm van een (online) plan op maat, inclusief bestemmingsinformatie, reisinfo en te boeken accommodaties. Dat is bijvoorbeeld handig als u een rondreis wilt maken. Zo'n reisplan kunt u na het boeken ook tijdens de reis blijven inzien:


Cottage in Engeland GB


Enkele bestemmingen / eilanden in de regio

Oban Isle of Bute Isle of Jura

Reisplan en openbaar vervoer

Het eilandje Iona vlakbij Mull in Schotland

U zult vanuit Nederland of België eerst in Schotland moeten geraken. U kunt dan natuurlijk met de auto gaan. Voor de hand ligt dat u dan de veerboot van IJmuiden naar Newcastle neemt. Dat is een overtocht van 15,5 uur (nachtboot). U komt 's ochtends aan in de haven van North Shields. Daarna is het nog ongeveer 5 uur 45 rijden naar de haven van Oban. Als u in België woont is het ook mogelijk om in uw eigen land op de veerboot te stappen. In Zeebrugge vertrekt namelijk een boot naar Hull. Die vaart duurt 12 uur en vindt 's nachts plaats. Daarna is het nog ongeveer 6 uur 45 minuten rijden. Ook is er een veerdienst vanuit Rotterdam naar diezelfde stad in Yorkshire.

Er zijn veerdiensten naar drie verschillende ferry terminals op het eiland Mull. De meest voor de hand liggende is die van het stadje Oban naar Craignure. Oban heeft een treinstation en een directe verbinding met Glasgow. De treindienst en overtocht sluiten op elkaar aan dus de boot wacht op de treinreizigers. Kijk hier voor de overtocht van Oban naar Craignure. Het is ook mogelijk om vanuit Glasgow in drie uur met de trein naar Oban te reizen en daar de aansluitende veerboot naar het eiland te pakken. Aangezien u naar Glasgow Airport kunt vliegen, kunt u het hele traject dus met het openbaar vervoer afleggen als u wilt. Vanaf de luchthaven neemt u dan eerst de bus naar de stad Glasgow.

De tweede veerdienst is die van Lochaline op het schiereiland Morvern naar Fishnish en de derde die van Kilchoan op het schiereiland Ardnamurchan naar Tobermory. Er rijden overigens ook bussen op het eiland rond. Zo zijn er bijvoorbeeld diensten vanuit Craignure naar Tobermory in het noorden en ook naar Fionnphort (voor de boot naar Iona) in het zuidwesten.

Veerboot naar Engeland Trein naar Engeland


Vliegtuig naar Groot-Brittannië Cottage in Engeland

Terug naar:

→ Argyll & de Inner Hebrides
→ Hotels en vakantiehuizen in Argyll & the Inner Hebrides