Brecon Beacons National Park in Zuid Wales

Watervallen in de Brecon Beacons, Wales Crickhowell in de Brecon Beacons, Wales Pen y Fan in de Brecon Beacons, Wales Het stadje Hay-on-Wye in Wales Blaenavon in de Brecon Beacons, Wales

Bergen, heuvels, reservoirs, grotten en watervallen

Een belangrijk deel van Zuid Wales wordt ingenomen door de Brecon Beacons National Park dat zich uitstrekt van west naar oost. Tegenwoordig gebruikt men de Welshe naam dus het Bannau Brycheiniog National Park. Het is een gebied met heuvels, bergen, vooral gras -en heidelandschappen (moorland), ook wat bossen en de nodige waterreservoirs, met name in het zuidelijke centrale deel. Dit zijn onder andere het Talybont Reservoir en het Pontsticill Reservoir. Een populair gebied voor wandelaars vindt u in het midden van het park, de Central Beacons ten zuiden van het stadje Brecon waar vlakbij ook het officiële bezoekerscentrum van het nationale park is gesitueerd. Om precies te zijn in Libanus. In dit gebied bevindt zich ook de hoogste top van de bergketens in het zuiden van Wales. De Pen y Fan telt 886 hoogtemeters. Deze berg is onderdeel van een bergrug waar ook andere hoge toppen te vinden zijn, zoals die van Corn Du en Crybin.

In het oosten vind u de Black Mountains, het berggebied dat grenst aan Herefordshire in Engeland. Op de grens met dat Engelse graafschap ligt Hay-on-Wye, bekend vanwege haar vele boekwinkels. In het nationale park vindt u bijvoorbeeld de ruïne van Llanthony Priory , prachtig gesitueerd in de Vale of Ewyas. Het was ooit één van Wales' mooiste middeleeuwse gebouwen. Een andere mooie locatie in het oosten is de Usk Valley en het gebied rondom Sugarloaf Mountain. Dit is in de buurt van het stadje Abergavenny, het kleinere Crickhowell en het kleine stadje Usk. Aan de rand van dit gebied kunt u ook het industriële werelderfgoed van Blaenavon bezichtigen. Vroeger was dit namelijk een regio waar zware industrie en mijnbouw de boventoon voerde. Naast historische bezienswaardigheden en een museum kunt u hier ook een ritje maken met de Pontypool and Blaenavon Railway, een traject met een oude stoomtrein. Een dergelijke 'heritage' spoorlijn ligt ook verder naar het westen vlakbij Merthyr Tydfil. Dit is de Brecon Mountain Railway tussen Pant en Pontsticill, bij het reservoir. Het net genoemde Usk ligt niet ver van de Wye Valley en ook de meer verstedelijkte regionen van Wales.

Het westelijke gedeelte van het Brecon Beacons National Park bestaat uit de Black Mountain Range, niet te verwarren met de net genoemde Black Mountains. De naam lijkt bijna gelijk maar het is een andere streek. Deze bergen liggen grofweg tussen het stadje Brecon in het oosten en Llandovery in het westen plus het deel van het nationale park dat daar allemaal ten zuiden van ligt. De zogenaamde Waterfall Country in het zuiden hoort hier ook bij. De watervallen zijn te zien in de buurt van de dorpen Pontneddfechan, Ystradfellte en Penderyn. U zou het Waterfalls Centre in Pontneddfechan als startpunt kunnen nemen. U zult er onder andere de Sychryd cascades kunnen zien. Ook typerend voor de westelijke helft zijn de grotten. Zo kunt u er enkele bezichtigen in het National Showcaves Centre for Caves. Daarnaast heeft het westelijke deel van het nationale park vanwege zijn geologisch belangrijke landschap ook de status van geopark. Het is bekend onder de naam Fforest Fawr Geopark. Het Brecon Beacons National Park heeft ook een bezoekerscentrum. Dat staat in Libanus, vlakbij Brecon. Daarnaast zijn er ook toeristische informatiepunten op een aantal andere locaties, zoals in Abergavenny, Llandovery, Pontneddfechan en Brecon.

De interactieve kaart van Bannau Brycheiniog eo

U ziet hier de kaart van zuidoost Wales. Het op deze pagina besproken nationale park ligt in het meer noordelijke deel van deze interactieve kaart.

legenda van kaart

Plaatsen om te gaan kijken en/of overnachten


button

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers